Sviečkovica
Skúsme si uvariť chutné jedlo – napríklad „sviečkovicu.” Najprv si povedzme z čoho má tú svoju typickú dobrú chuť – zo zeleniny a z korenín. Mäso môžeme nahradiť inou surovinou – použijeme buď sójové plátky alebo niektorú strukovinu. Veľmi chutná je šošovica – rýchlo sa uvarí. Skvele chutí aj cícer, ten treba aspoň 12 na hodín namočiť a varí sa pomerne dlho. Časť uvarenej strukoviny použijem na prípravu omáčky, 60 – 70% rozmixujeme so zeleninou, výhoda je aj to, že na zahustenie už nepotrebujeme múku. Ostatnú strukovinu pridáme do hotového jedla, ochutíme a dokončíme ako zvyčajne.
Ak by sa nám po mäse veľmi cnelo, môžeme použiť morčacie stehno.
Postupne môžeme vynechať smotanu a použijeme sójové mlieko, dochutíme trochou kvalitného octu. Má inú chuť ako klasická sviečková? Nevadí. Je zdravšia. |