III kontakt III  AUDIO    
   Úvod
   Recepty
   Dezert zo pšenice
   Polievka na chudnutie
   Cestovinový šalát ...
   Orechová omáčka
   Kukuričná kaša
   Špenátová ryža
   Koktail zo sójového...
   Výdatná slivková kaša
   Kyslá kapusta ...
   Sviečkovica
   Špenátový nákyp
   Orechové mlieko
   Makový dezert
   Fazuľový guľáš ...
   Šípky v mede
   Jablkový koláč
   Mrkvové bochníčky
   Nakladaná kapusta
   Zelený nápoj

Recepty



Sviečkovica

   Skúsme si uvariť chutné jedlo – napríklad „sviečkovicu.” Najprv si povedzme z čoho má tú svoju typickú dobrú chuť – zo zeleniny a z korenín. Mäso môžeme nahradiť inou surovinou – použijeme buď sójové plátky alebo niektorú strukovinu. Veľmi chutná je šošovica – rýchlo sa uvarí. Skvele chutí aj cícer, ten treba aspoň 12 na hodín namočiť a varí sa pomerne dlho. Časť uvarenej strukoviny použijem na prípravu omáčky, 60 – 70% rozmixujeme so zeleninou, výhoda je aj to, že na zahustenie už nepotrebujeme múku. Ostatnú strukovinu pridáme do hotového jedla, ochutíme a dokončíme ako zvyčajne.

   Ak by sa nám po mäse veľmi cnelo, môžeme použiť morčacie stehno.

   Postupne môžeme vynechať smotanu a použijeme sójové mlieko, dochutíme trochou kvalitného octu. Má inú chuť ako klasická sviečková? Nevadí. Je zdravšia.

 

Škola verejného zdravia
Chalupkova 24
903 01  Senec

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.