Ako sýte jedlo nemusíme mať vždy chlieb, ryžu, zemiaky, omáčky a iné známe dobroty, výborne nám poslúži obilie – napríklad pšenica. Surová by nám veľmi nechutila, ale ak si ju uvaríme, môžeme si výborne pochutnať. Najprv ju preberieme, umyjeme, namočíme do vody aspoň na 12 hodín, vodu z namáčania zlejeme, dáme variť 10 – 12 minút a odstavíme. Pšenička v horúcej vode ešte „dôjde“ (ako ryža) a máme základ na prípravu slaného alebo sladkého hotového jedla alebo dezertu.
Na jednu porciu počítame 1 kompótovú misku (80 – 100g), prípadne i viac.
Dezert zo pšenice
varená pšenica
med
nasekané orechy, škorica alebo mletý mak
hrozienka alebo kokos
surové ovocie (jablká, slivky, marhule)
sušené ovocie (datle, figy, slivky, marhule, brusnice, hrozienka)
Pšenicu si môžeme uvariť do zásoby, je to praktické, nemusíme ju variť niekoľkokrát do týždňa. V chladničke vydrží 4 – 6 dní, ostatnú si rozdelíme do mikroténových vreciek a zamrazíme. |