Obsah 3
Predhovor 5
Zborník prednášok 7
J. Delinčák: Poznávame sami seba 9
M. Fulová: Detoxikáciou ku zdraviu 18
M. Fulová: Návrh stravovania 23
M. Kleňová: Praktické návody pre detoxikáciu a regeneráciu organizmu 25
J. Kraus: Detoxikácia psychiky, psychohygiena a psychoprofylaxia 30
A. Krausová: To čo robíme, určuje ako a koľko budeme žiť 40
R. Moravčík: Význam včiel pre prírodu, človeka a spoločnosť 47
J. Pížl: Prirodzená detoxikácia pre zdravie, krásu a dlhú mladosť 54
G. Sabolová: Klamlivé označovanie potravín 60
I. Škereň: Tráviaci systém a detoxikácia organizmu 68
Ukončenie pôstu 75
Vaše príbehy 77
Vaše príbehy 78
Malý receptár 83
Smoothie 84
Koktail zo sójového mlieka 85
Orechová omáčka 85
Makový dezert 86
Šalát z jačmenných krúpov a kyslej kapusty 86
Orechové mlieko 87
Kyslá kapusta so sójovým syrom 87
Šípkový nápoj 88
Malinová torta 88
Šalát z kyslej kapusty a fazule 89
Šalát z kyslej kapusty s jablkam i 89
Zelený nápoj 90
Záver 91
PhDr. Ján Delinčák
Poznávame sami seba
Sebapoznávanie je začiatkom pre vlastnú zmenu, sebareguláciu a sebavýchovu. Určitým predstupňom poznávania seba samého je sebauvedomenie. Uvedomenie si seba samého nenastáva u človeka automaticky s jeho vznikom, ale je výsledkom určitého vývinu. Nachádza sa v aktuálnom vedomom vnímaní svojich prejavov, reakcií, správania, prežívania, pocitov, citov, myšlienok...
Detoxikáciou ku zdraviu
MUDr. Mária Fulová
Čo všetko nás napadne pri slove pôst? Hlad, slabosť, triaška, mdloby? Možno každý, kto sa ešte nepostil pociťuje pri tomto slove rôzne obavy. V skutočnosti sa všetci pravidelne postíme, len si to neuvedomujeme. Väčšina ľudí v noci spí – a postí sa. Nočný pôst je prirodzenou súčasťou života, takou prirodzenou, že ju ani nevnímame. (Počas dňa by sme asi nevydržali 7–9 hodín bez jedla ako je to v noci).
Návrh stravovania
MUDr. Mária Fulová
Našou potravinovou základňou je surové ovocie, zelenina, obilniny, orechy a olejnaté semená. Surové zložky by mali tvoriť 75% denného jedla, zvyšných 25% môže (ale nemusí) tvoriť tepelne spracované (varené) jedlo. Dôležitý je príjem tekutín.
Ing. Mária Kleňová
Praktické návody pre detoxikáciu a regeneráciu organizmu
Ekologické problémy, rýchle životné tempo, neracionálne stravovanie a nerešpektovanie zákonov prírody už stačili poznamenať zdravie človeka v negatívnom zmysle, privodili nahromadenie toxických produktov a syndróm autointoxikácie organizmu. Nahromadenie toxických produktov nielenže oslabuje našu životnú silu, ale má priamy vplyv na fyziologické funkcie vnútorných orgánov a v konečnom dôsledku spôsobuje aj poruchy sprevádzané bolesťami alebo rôznymi chronickými ochoreniami.
Detoxikácia psychiky, psychohygiena a psychoprofylaxia
MUDr. Jozef Kraus
Životné tempo civilizovanej časti sveta sa neustále zvyšuje, čo sa prejavuje aj v zhoršovaní našej psychickej kondície. Dennodenne nás sprevádzajú problémy, nedorozumenia, nepochopenia a iné stresy najrôznejšej intenzity či charakteru, čo vlastne predstavuje „intoxikáciu našej psychiky“.
To čo robíme, určuje ako a koľko budeme žiť
PhDr. Anna Krausová
Ľudský život je naprogramovaný na dlhovekosť – približne na 130 rokov. Od spôsobu, ako človek so svojim telom zaobchádza závisí, či zostarne fyziologicky, alebo ochorie a predčasne zomrie.
Každý hnev, každý stres, neprimeraná strava, prílišná „civilizačná pohodlnosť“ a každé neprirodzené, teda životu nepriateľské správanie, odpisuje z konta nášho života, až napokon zostáva len zlomok pôvodného programu.
Význam včiel pre prírodu, človeka a spoločnosť
Rudolf Moravčík
Život včiel na Zemi je zdokumentovaný cca 150 mil. rokov. Do tohto obdobia na Zemi rástli divokorastúce stromy a kry, ktoré slúžili na obživu terajšej živočíšnej ríše napr. dinosaurov. Nevyhnutnosť pôsobenia včiel je spájaná s vývojom cudzoopelivých kvetov stromov a krov. Tieto pre svoj vývoj, regeneráciu a rozmnožovanie potrebovali opelenie, ktoré v rozhodujúcej miere vykonávali včely.
Prirodzená detoxikácia pre zdravie, krásu a dlhú mladosť
Ing. Jaroslav Pížl
Detoxikácia je vlastne ľudovopovedané odjedovatenie organizmu, zbavenie ho jedovatých a odpadových látok, ktoré doň rôznym spôsobom vnikajú alebo v ňom aj vznikajú. Ale prečo až v dnešnej dobe sme vlastne objavili, že sa potrebujeme detoxikovať? Veď keby takéto “cieľavedomé” odstraňovanie toxínov z organizmu bolo apriori pre človeka tak nevyhnutné a nerobili by sme ho od počiatku našej existencie, tak by sme tu dnes už neboli, dávno by sme sa samootrávili.
Klamlivé označovanie potravín
RNDr. Mgr. Gabriela Sabolová
Zákaz klamlivého označovania potravín je prirodzene zakotvený aj v európskej potravinovej legislatíve. Podľa nariadenia 178/2002/EC sa potravinové právo EÚ zameriava primárne na ochranu záujmov spotrebiteľa, pričom mu poskytne podklady na informované rozhodnutia v súvislosti s potravinami, ktoré konzumuje.
Tráviaci systém a detoxikácia organizmu
MUDr.Ignác Škereň
Tráviaci trakt človeka sa prirovnáva ku koreňovému systému rastlín. Tak ako rastliny čerpajú energiu a živiny cez svoje korene zo zeme, tak aj ľudský organizmus žije, rastie a vykonáva všetky svoje funkcie z toho čo načerpá zo živín, ktoré sa vytvárajú v tráviacom systéme. Od toho z akého materiálu, z akých potravín sa živiny tvoria, bude závisieť aj život a jeho vonkajšie prejavy.