Obsah 3
Predhovor 5
Zborník prednášok 7
Mária Fulová: Detoxikáciou a pôstom ku zdraviu 9
Mária Fulová: Ako sa zdravo stravovať 14
Mária Kleňová: Inulínové plodiny 17
Mária Kleňová: Koreniny a ich význam pre zdravie 19
Anna Krausová: V zdravom tele zdravý duch 26
Jaroslav Pížl: Podrazy priemyselnej pšenice na našom zdraví 35
Vaše príbehy 51
Vaše príbehy 52
Malý receptár 59
Fazuľový krém 60
Prekladané koláče 61
Holandská nátierka 61
Letný zeleninový šalát 62
Šalát z kyslej kapusty s jabĺčkami 62
Bábovka 63
Pohánka s makom 63
Zapekané syrové zemiaky 64
Grahamové placky 64
Lečo z tofu 65
Klíčkový šalát 65
Polievka na chudnutie alebo udržanie váhy 66
Záver 67
Detoxikáciou a pôstom ku zdraviu
MUDr. Mária Fulová
Čo všetko nás napadne pri slove pôst? Hlad, slabosť, triaška, mdloby? Možno každý, kto sa ešte nepostil pociťuje pri tomto slove rôzne obavy. V skutočnosti sa všetci pravidelne postime, len si to neuvedomujeme. Väčšina ľudí v noci spí – a postí sa. Nočný pôst je prirodzenou súčasťou života, takou prirodzenou, že ju ani nevnímame.
Ako sa zdravo stravovať
MUDr. Mária Fulová
Našou potravinovou základňou je surové ovocie, zelenina, obilniny, orechy a olejnaté semená. Surové zložky by mali tvoriť 75% denného jedla, zvyšných 25% môže (ale nemusí) tvoriť tepelne spracované (varené) jedlo. Dôležitý je príjem tekutín. Na pitie sú vhodné bylinové čaje, voda (pri použití vody z vodovodu je vhodná prevarená s trochou citrónovej šťavy), zeleninové šťavy.
Inulínové plodiny
Ing. Mária Kleňová, PhD.
Inulín je polysacharid, ktorý je u niektorých druhov rastlín zásobnou látkou namiesto škrobu, prípadne ho rastliny obsahujú v menšej miere popri iných polysacharidoch a ďalších účinných látkach. Na rozdiel od inzulínu, ktorý je produktom podžalúdkovej žľazy, inulín je výlučne rastlinného pôvodu. Základnou jednotkou inulínu je fruktóza. Patrí medzi nestráviteľné oligosacharidy.
Koreniny a ich význam pre zdravie
Ing. Mária Kleňová, PhD.
Koreniny:
- obsahujú enzýmy, éterické oleje, vitamíny, minerálne látky, horčiny a i.
- dodávajú jedlu aromatické a chuťové vlastnosti
- pôsobia na organizmus oživujúco, regulujú trávenie - pôsobia ako katalyzátory pri chemických procesoch v organizme
- možnosť využitia ich liečivých účinkov.
V zdravom tele zdravý duch
PhDr. Anna Krausová
Tento známy, možno v určitom zmysle aj trochu ošúchaný slogan, nesie v sebe dávnu skúsenosť ľudstva a má pre nás určité posolstvo. Neprejdime ho povrchne, hovorí nám o prepojení, o úžasnej jednote a harmónii medzi našou telesnou, psychickou i duchovnou podstatou. Ak sa táto harmónia na niektorej úrovni naruší, pocíti to aj celok – človek, ktorý vynakladá potom úsilie dať opäť všetko na správnu mieru. Ak takéto prepojene existuje, potom by nám mohol byť blízky aj obrátený výrok: „Zdravý duch udržiava zdravé telo“.
Podrazy priemyselnej pšenice na našom zdraví
Ing. Jaroslav Pížl
Môže si rozumný tvor dobrovoľne podrezávať konár na ktorom sedí? Môže si ničiť to čo ho dennodenne živí? Rozumný isto nie, napriek tomu skutočnosť posúďte sami.
Starých Egypťanov prezývali „chlebožrúti“, ale aj my dnes sme predsa taký istí, ak nie ešte žravejší. Chlieb jeme 2 – 3 krát denne a pšenicu pretvorenú do podoby bagiet, žemlí, cestovín, knedlí, koláčov ale i dokonca v mäsových výrobkoch možno ešte častejšie. Ich egyptská civilizácia ale na jedenie chleba nedoplatila, zatiaľ čo naša je ním, presnejšie pšenicou, však ohrozená.