Škola verejného zdravia, Chalupkova 24, 903 01, Senec, www.skolaverejnehozdravia.sk                 AUDIO
   Úvod
   Prednášky
   Prednášky 2017
   Prednášky 2016
   Prednášky 2014
   Prednášky 2013
   Prednášky 2012
   Prednášky 2011
   Prednášky 2010
   Prednášky 2009
   Prednášky 2008
   Prednášky 2007
   Prednášky 2006
   Prednášky 2005
   Kontakt

 oznam
posledná zmena
1.4.2015

 

Prednášky 2014

Ponukový list

 

Detoxikáciou ku zdraviu

Obsah    3
Predhovor   5
Zborník prednášok    7
   Mária Fulová: Detoxikáciou a pôstom ku zdraviu   9
   Mária Fulová: Ako sa zdravo stravovať    14
   Mária Kleňová: Inulínové plodiny     17
   Mária Kleňová: Koreniny a ich význam pre zdravie   19
   Anna Krausová: V zdravom tele zdravý duch    26
   Jaroslav Pížl: Podrazy priemyselnej pšenice na našom zdraví    35
Vaše príbehy    51
   Vaše príbehy    52
Malý receptár    59
   Fazuľový krém    60
   Prekladané koláče    61
   Holandská nátierka    61
   Letný zeleninový šalát    62
   Šalát z kyslej kapusty s jabĺčkami    62
   Bábovka    63
   Pohánka s makom     63
   Zapekané syrové zemiaky    64
   Grahamové placky    64
   Lečo z tofu     65
   Klíčkový šalát    65
   Polievka na chudnutie alebo udržanie váhy    66
Záver    67


Detoxikáciou a pôstom ku zdraviu
MUDr. Mária Fulová

    Čo všetko nás napadne pri slove pôst? Hlad, slabosť, triaška, mdloby? Možno každý, kto sa ešte nepostil pociťuje pri tomto slove rôzne obavy. V skutočnosti sa všetci pravidelne postime, len si to neuvedomujeme. Väčšina ľudí v noci spí – a postí sa. Nočný pôst je prirodzenou súčasťou života, takou prirodzenou, že ju ani nevnímame.

 

Ako sa zdravo stravovať
MUDr. Mária Fulová

    Našou potravinovou základňou je surové ovocie, zelenina, obilniny, orechy a olejnaté semená. Surové zložky by mali tvoriť 75% denného jedla, zvyšných 25% môže (ale nemusí) tvoriť tepelne spracované (varené) jedlo. Dôležitý je príjem tekutín. Na pitie sú vhodné bylinové čaje, voda (pri použití vody z vodovodu je vhodná prevarená s trochou citrónovej šťavy), zeleninové šťavy.


Inulínové plodiny
Ing. Mária Kleňová, PhD.

    Inulín je polysacharid, ktorý je u niektorých druhov rastlín zásobnou látkou namiesto škrobu, prípadne ho rastliny obsahujú v menšej miere popri iných polysacharidoch a ďalších účinných látkach. Na rozdiel od inzulínu, ktorý je produktom podžalúdkovej žľazy, inulín je výlučne rastlinného pôvodu. Základnou jednotkou inulínu je fruktóza. Patrí medzi nestráviteľné oligosacharidy.

 

Koreniny a ich význam pre zdravie
Ing. Mária Kleňová, PhD.
  

Koreniny:
  • obsahujú enzýmy, éterické oleje, vitamíny, minerálne látky, horčiny a i.
  • dodávajú jedlu aromatické a chuťové vlastnosti
  • pôsobia na organizmus oživujúco, regulujú trávenie - pôsobia ako katalyzátory pri chemických procesoch v organizme
  • možnosť využitia ich liečivých účinkov.


V zdravom tele zdravý duch
PhDr. Anna Krausová
  
 

   Tento známy, možno v určitom zmysle aj trochu ošúchaný slogan, nesie v sebe dávnu skúsenosť ľudstva a má pre nás určité posolstvo. Neprejdime ho povrchne, hovorí nám o prepojení, o úžasnej jednote a harmónii medzi našou telesnou, psychickou i duchovnou podstatou. Ak sa táto harmónia na niektorej úrovni naruší, pocíti to aj celok – človek, ktorý vynakladá potom úsilie dať opäť všetko na správnu mieru. Ak takéto prepojene existuje, potom by nám mohol byť blízky aj obrátený výrok: „Zdravý duch udržiava zdravé telo“.


Podrazy priemyselnej pšenice na našom zdraví
Ing. Jaroslav Pížl

   Môže si rozumný tvor dobrovoľne podrezávať konár na ktorom sedí? Môže si ničiť to čo ho dennodenne živí? Rozumný isto nie, napriek tomu skutočnosť posúďte sami.

Starých Egypťanov prezývali „chlebožrúti“, ale aj my dnes sme predsa taký istí, ak nie ešte žravejší. Chlieb jeme 2 – 3 krát denne a pšenicu pretvorenú do podoby bagiet, žemlí, cestovín, knedlí, koláčov ale i dokonca v mäsových výrobkoch možno ešte častejšie. Ich egyptská civilizácia ale na jedenie chleba nedoplatila, zatiaľ čo naša je ním, presnejšie pšenicou, však ohrozená.

Nekrátené prednášky sa nachádzajú v publikácii Detoxikáciou ku zdraviu ŠVZ, 2014.

Doteraz boli vydané nasledovné publikácie:

Kopem si hrob nožom a vidličkou (1992),
Výživou ku zdraviu (1993),
Zdravie pre všetkých (1994),
O imunitnom systéme (1995),
O alergických chorobách (1996),
Civilizačné choroby (1997),
Potraviny – naše lieky (1998),
Životný štýl, najčastejšia príčina predčasnej smrti (1999),
Ľudia pre tretie tisícročie (2000),
Pripravme si budúcnosť (2001),
Spoznajme svoje slabé stránky (2002),
Aká bude cena zdravia (2003),
Ako a prečo starneme (2004),
Energia - základ života (2005),
Voľné radikály a antioxidanty - hrozba a ochrana (2006).
Naše kĺby, naše kosti (2007)
Detoxikácia - cesta ku zdraviu (2008)
Detoxikácia (2009)
Výživou proti rakovine (2010)
Obezita (2011)
Potrava, pohyb, psychika (2012)
Schudnime navždy! (2013)

Publikácie si môžete objednať prostredníctvom ponukového listu.

hore

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.