Škola verejného zdravia, Chalupkova 24, 903 01, Senec, www.skolaverejnehozdravia.sk                         AUDIO
 
   Úvod
   Kniha receptov
   Archív

 oznam

Imunitný systém
pozri Poradňa

posledná zmena
15.3.2005

Kniha receptov

KNIHA RECEPTOV

Pridať odkaz »

Webové stránky zdarma
Bez reklam, na vlastní doméně, za 5 minut, 100% zdarma.

Návštěvní knihy končí svoji činnost k 1. 1. 2020. Více  zde.

 

22.9.2017 (08:10)  Odpovedať   #   X

Ľubica  E-mail

Mexický fazuľový guľáš

Potreby: 750g fazule/2konzervy/,100g mrazenej kukurice a 100g mrazenej baby mrkvy,olivový olej, 80g cibule, 350g drvených paradajok/1konzerva/, 100g čerstvej červenej papriky, mexické korenie, čili, soľ, mletá sladká paprika

Postup: Na oleji urestujeme do tmava na jemno nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájanú červenú čerstvú papriku, porestujeme, zaprášime mletou červenou paprikou, pridáme mrazenú kukuricu a baby mrkvu, podlejeme trochou vody. Podusíme, aby zmäkla mrkva a paprika, pridáme scedenú fazuľu, ochutíme soľou, mexickým a čili korením podľa chuti. Podávame teplé s chlebom alebo samostatne.

6.5.2015 (10:05)  Odpovedať   #   X

Ľubica  E-mail

Polievka zo stopkového zeleru

Potreby: 3ks umytých stopiek stopkového zeleru, 2strúčky cesnaku, 4ks očistených šampiňónov, 1/2ks pór, 1 lyžica olivového oleja, soľ, mleté čierne korenie, 2 kocky hubového bujónu, bylinky podľa chuti

Postup: Pór nakrájame na jemno na kolieska, cesnak a šampiňóny na plátky, stopky zeleru na rovnaké kúsky. Na oleji speníme pór, pridáme cesnak, šampiňóny a krátko podusíme. Všetko zalejeme vodou, privedieme do varu a vložíme zeler a 2 kocky bujónu. Keď zelenina zmäkne okoreníme a osolíme podľa chuti/pozor na slaný bujón/, necháme 10minút postáť, posypeme bylinkami podľa chuti/pažítka, petržlenová vňať,../ a podávame.

13.4.2015 (08:27)  Odpovedať   #   X

Ľubica  E-mail

Karfiolovo-šampiňónové karbonátky

Potreby: 1ks karfiol, 1ks cibuľa,200g čerstvých šampiňónov, 100g strúhaného eidamu, 100-150g mletých ovsených vločiek, 3ks vajcia, hrsť nasekanej pažítky, mleté čierne korenie, soľ, maslo na poliatie, olivový olej, pomleté ovsené vločky na obaľovanie

Postup: Karfiol rozoberieme na ružičky, umyjeme a uvaríme v osolenej vode do mäkka, scedíme. Na oleji restujeme pokrájanú cibuľu a pokrájané šampiňóny, krátko podusíme. Uvarený karfiol roztlačíme vidličkou, pridáme šampiňóny, 3 lyžice pomletých vločiek, syr, žĺtky, pažítku, osolíme, okoreníme, premiešame a pridáme sneh z troch bielkov. Ak je hmota riedka pridáme pomleté ovsené vločky. Menšie guľky z hmoty obalíme v pomletých vločkách, ukladáme na plech potretý olejom, mierne potlačíme, pečieme v rúre 180°C asi 15 minút, obrátime. Ak by sa zdali karbonátky suché pokvapkáme ich roztopeným maslom. Podávame so zeleninovým šalátom i na studeno.

17.3.2015 (10:18)  Odpovedať   #   X

Ľubica  E-mail

Mrkvový perkelt

Potreby:1/2kg očistenej mrkvy, 1veľkú červenú cibuľu, olivový olej, 2PL sójovej omáčky, soľ, mleté korenie, 1/2ČL mletého rozmarínu, mletú rascu alebo koriander

Postup:

Na olivovom oleji osmažíme nakrájanú cibuľu, pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu, chvíľu smažíme, potom pridáme mleté korenie, mletý rozmarín,mletú rascu, pridáme sójovú omáčku, 1dcl vody a dusíme krátko pod pokrievkou.

Recept nie je môj, no je odskúšaný, je z knihy Mačingová

15.3.2015 (09:42)  Odpovedať   #   X

Ľubica  E-mail

Fazuľový šalát

Potreby: 2 šálky fazule, 2ks bobkový list, 1ks červená cibuľa, olej, 2 šálky vody, 1PL soli, 2PL octu, 2PL cukru, čierne mleté korenie - štipka, 1-2strúčiky cesnaku, hrsť vlašských orechov

Postup: Cez noc namočenú fazuľu prepláchneme, uvaríme vo vode s bobkovými listami a po uvarení do mäkka scedíme. V mise pokvapkáme fazuľu olivovým olejom, pridáme na drobno nakrájanú cibuľu a zalejeme horúcim nálevom uvareným krátko z vody, cukru, soli, octu a korenia. Po vychladnutí pridáme na drobno nakrájaný cesnak, posekané orechy a necháme odležať v chladničke.

13.3.2015 (09:36)  Odpovedať   #   X

Ľubica  E-mail

Kukuricový šalát

Potreby: 1/2kg mrazenej kukurice/alebo primerané množstvo sterilizovanej/, 2ks kyslá uhorka, 2 ks paprika kápia, 1ks červená cibuľa, červené zlato štipľavé/papriková pasta v tube/, horčica, kečup, soľ

Postup: Mrazenú kukuricu uvaríme v slanej vode, scedíme, zachytíme asi 1 hrnček vývaru/, sterilizovanú kukuricu scedíme, zachytíme tiež asi 1 hrnček nálevu. Do misy nakrájame na drobno cibuľu, uhorku, papriku, pridáme kukuricu. Odlejeme asi 1/2 šálky nálevu, pridáme 1PL horčice, 1-2PL kečupu a trošku soli a 1cm pasty/kto nemá rád štipľavé pridá sladkú pastu/ Zalejeme zamiešanú zeleninu v mise, ochutnáme a dochutíme podľa potreby. Necháme odležať v chladničke, pred podávaním zamiešame.

13.3.2015 (09:22)  Odpovedať   #   X

Ľubica  E-mail

Bôbová polievka

Potreby: 1ks červená cibuľa, 2ks väčšia mrkva, 3polievkové lyžice špaldovej múky, 2ks strúčky cesnaku, 6ks šampióny, 3polievkové lyžice olivového oleja, 1PL karí korenie, 1KL údená mletá paprika/môže byť i klasická/, 1 stonka čerstvého majoránu, 4ks bobkový list, cca170g suchého bôbu, morská soľ, čerstvý kôpor

Postup: Cez noc namočený bôb prepláchneme a varíme približne hodinu vo vode, ochutnáme, ak je mäkký scedíme a zachytíme cca 300ml vývaru.

V hrnci na oleji restujeme 5 minút nakrájanú cibuľu, pridáme na drobno nakrájanú mrkvu a opekáme ešte 5 minúť. Pridáme kari korenie, údenú papriku, nakrájaný cesnak, miešame asi 1 minútu. Pridáme scedený bôb, majorán bobkový list, morskú soľ, vývar z bôbu, asi 1 liter vody/môže byť aj zeleninový vývar/, povaríme 10 minút/do zmäknutia mrkvy a pridáme na štvrťky nakrájané šampióny, halušky urobené z múky a vody. Povaríme pokiaľ halušky vyplávajú na povrch. nakoniec pridáme posekaný čerstvý kôpor.Pod pokrievkou necháme stáť ešte 15 minút.

 

30.3.2013 (09:26)  Odpovedať   #   X

Mária Králiková  E-mail

Cviklová polievka /4 osoby/

500g cvikly surovej

1 väčšia cibuľa

5 strúčikov cesnaku

trochu čili papričky

1/2 ČL anízu a fenyklu

1 ČL Yogi korenie / škorica, kardamón, zázvor, čierne korenie, klinček/

trochu oleja

2 kocky bujónu Natural

ryžové cestoviny - niťovky

solčanka, soĺ

1 PL trstinového cukru

2 PL tmavý balzamikový ocot

Postup:

Cibuľu a cesnak pokrájame a orestujeme na oleji, pridáme koreniny, ktoré sme zmixovali na kávovom mlynčeku. postrúhame cviklu ako uhorku a pokrájame na rezance. Dáme restovať na cibuľu a zalejeme bujónom, posolíme, ocukríme, okyselíme. Varíme 10 minút. Cvikla má byť chrumkavá. Pridáme cestoviny a polievka je hotová.

Poznámka:

Yogi korenie predávajú v čajovni ako bylinný čaj.

20.2.2013 (19:58)  Odpovedať   #   X

Petra

http://www.kalendar-online.eu

Díky za recepty...

9.2.2013 (09:10)  Odpovedať   #   X

Mária Králiková  E-mail

Fit tyčinky

2 šálky ovsených vločiek

1 šálka rôznych posekaných orechov a semien

1 šálka sušených pokrájaných sliviek

1 šálka rôzneho sušeného pokrájaného ovocia

100 g kvalitného masla

2 PL trstinového cukru

1 kopcová PL medu

Postup:

Ovsené vločky a orechy jemne opražíme na suchej panvici alebo môžeme dať zapiecť do rúry.

Maslo a cukor rozpustíme za stáleho miešania, po vychladnutí asi na 60 stupňov / tak, že udržíte ruku na hrnci a nepáli vás / pridáme med a vymiešame na sirup. Všetko riadne vymiesime vo vandlíku na kompaktnú hmotu. Do dvoch hranatých srnčích chrbátov dáme papier na pečenie a hmotu natlačíme do nich. Môžeme ešte niečím zaťažiť. Necháme v chladničke do druhého dňa stuhnúť. Na druhý deň vyklopíme a krájame na tyčinky. Môžeme ich baliť do alobalu alebo papiera na pečenie. Skladujeme v chladničke. Je to výborná desiata alebo maškrta.

Poznámka: môžeme využívať svoju fantáziu a do hmoty pridávať škoricu, badián, kokos, kardamón...

10.5.2012 (09:42)  Odpovedať   #   X

simone  E-mail

Surova, zdrava, chutna a rychla torta :-)

Orechovy korpus: (ak je vacsia forma na tortu, treba zvysit mnozstva)

1 salka kokosu (nesladeneho)

1 salka orechov (vlasske, mandle, makadamiove orechy, kesu ... )

1/4 cajovej lyzicky soli

6 vykostkovanych datli

Postup:

Kokos, orechy a sol mixujeme v mixery s nozom v tvare S. Pridame datle a opat mixujeme pokial sa orechova masa nezacne "lepit" (pri stlaceny prstami masa drzi pokope). POZOR NA PREMIXOVANIE.

Orechovu masu dame do tortovej formy (alebo formy pre ovocnu tortu) a postlacame ju po celom obvode, vo vnutri a aj po okrajoch 1-2 cm. Orechovu masu je mozne skladovat v uzatvaratelnej nadobe v chladnice po dobu 1 mesiaca a 3 mesiace v mraznicke.

Cokoladovy krem (na korpus, alebo ako puding):

1/2 salky vykostkovanych datli, na 10-30 min. ich namocime do vody, nechame odkvapkat a "ususime" servitkou

1/2 salky agavoveho sirupu (alebo javoroveho sirupu alebo medu)

1 cajova lyzicka vanilkoveho extraktu (vanilkovy struk, nie cukor) - nemusi byt

1a1/2 salky popuceneho avokada (3 male avokada)

3/4 salky nesladeneho kakaa alebo karoboveho prasku

1/2 salky vody (+2 pol. lyzice ak je krem prilis husty) (ak chceme puding, tak vodu pridavame iba podla hustoty aku chceme dosiahnut)

1/8 salky susenych ceresni (alebo ineho suseneho ovocia), namocit opat na 10-30 min. do vody, odkvapkat a vysusit - nemusi byt

Postup:

Datle, ceresne, agavovy sirup a vanilku mixujeme v mixery s nozom v tvare S. Zmixujeme do hladka a potom pridame avokado a kakao. Mixujeme do kremova, obcas prerusime a zotrieme okraje stierkou.

Pridame vodu a este pomixujeme dokopy. Rozotrieme na orechovy korpus a servirujeme :-)

Cokoladova torta vydrzi v chladnicke 3 dni alebo 2 tyzdne v mrazaku.

5.8.2011 (08:32)  Odpovedať   #   X

alena  E-mail

Recept na halušky z tekvice

Očistenú a na kocky nakrájajú tekvicu, alebo cukinku na jemno rozmixujem v mixeri. Zmiešam s vajičkom a hladkou múkou a spracujeme hustejšie cesto. Cez sitko urobíme haluštičky, ktoré po vyvarení zmiešame s bryndzou, a podávame s usmaženou cibuľkou.treba ihneď podávať.

dobrú chuť.

8.1.2011 (10:39)  Odpovedať   #   X

Alžbeta Velebová  E-mail

Figový dezert.

250 gr. fíg, 150 gr. orechov, 1 pomaranč bez kôry. Všetko spolu zomelieme, formujeme gulôčky.

8.11.2010 (15:31)  Odpovedať   #   X

Oľga Zimanová  E-mail

Fazuľová, hrachová polievka

Zvolenú strukovinu uvaríme do mäkka, rozmixujeme, dochutíme - morská soľ, korenie, majorán, cesnek. Ako závarku do týchto polievok obľubujeme nakrájanú surovú cibuľu.

8.11.2010 (15:28)  Odpovedať   #   X

Zimanová Oľga  E-mail

Sviešková "na smotane" s duseným králikom

Na pare alebo do vody dáme variť mrkvu, petržlen, zeler s obvyklými prísadami na sviečkovú - soľ, bobk.list, tymián, nové korenie, borievky, rozmarín. Všetky ingredience dáme do malého sitka na čaj, aby sme zeleninu takto oddelili od pochutín, ktoré by nebolo vhodné rozmixovať. Po uvarení zeleniny ju rozmixujeme ponorným mixérom, podávame s králikom na cesneku, rozmaríne..., samozrejme dusenom na vode.

8.11.2010 (15:11)  Odpovedať   #   X

Oľga Zimanová  E-mail

Raňajky:

Varené proso s javorovým sirupom

 

malý hrnček prosa dobre prepláchneme na sitku, dáme do menšieho hrnca, pridáme 2 tie isté hrnčeky pitnej vody, štipku soli a necháme bez miešania vrieť dovtedy, kým sa nevyparí takmer všetka voda, t.j. cca 5 min. Potom platňu vypneme, na hrniec dáme pokrievku a necháme "dôjsť" cca 8-10 min. Proso dáme na tanier, posypeme škoricou, polejeme javorovým sirupom, medom alebo agave. Do teplého si sem tam doprajem trochu masla. Výborné a posilňujúce i pre deti.

15.10.2010 (19:24)  Odpovedať   #   X

Mária Králiková  E-mail

niečo pre maškrtníkov

Mrkvovo-jablčný koláč

Pred prípravou odšťavíme 3 neolúpané jablká / bez jadrovníkov/ a 3 mrkvy

Šťavu vypijeme, zostane nám drť, ktorú použijeme do koláča.

Potrebujeme:

2 vajcia

drť z mrkvy a jabĺk

100 g okary alebo bieleho tofu

1 biely jogurt

1 jemný tvaroh

2 PL medu

1ČL škorice

šťavu z 1/2 citróna

trochu muškátového orieška, ci

trónovú kôru/ nemusí byť/

Všetky ingrediencie spolu vymiešame alebo zmixujeme. Dáme na vymazaný a strúhankou vysypaný malý pekáč piecť. Pečieme cca 5O minút. Koláč je vhodný aj

pre celiatikov

7.10.2010 (19:52)  Odpovedať   #   X

Mária Králiková  E-mail

Zapekaná tekvica,cukina alebo patizón

1malá tekvica / oranžová/

4 PL okary / je to vedľajší produkt, ktorý vzniká pri výrobe domáceho sojového mlieka/

ak ju nemáte dáte rozdrvené tofu

domáci kečup

2 roztlačené struky cesnaku

olivový olej,bylinková soľ

za hrsť eidamu nakrájaného na kocky

kúsok údenej slaniny/pani doktorka by ma nepochválila/nemusí byť

postup:

zapekaciu misku vymažeme olivovým olejom nakrájame tekvicu na kocky, pridáme okaru alebo tofu, cesnak,bylinkovú soľ, kečup, eidam. Navrch dáme pár plátkov slaninky, alebo namiesto nej pokvapkáme olivovým olejom a dáme na 45 minút zapiecť do rúry.

Jana.... reaguje:

9.10.2010 (17:50) X

..som vďačná za takéto receptíky !!!...

4.10.2010 (19:39)  Odpovedať   #   X

Mária Králiková  E-mail

Plnená paprika

1,5 dl ryža natural

1,5 dl fazuľa mungo

200 g rajčinové pyré

1 vajce

4 ks zelenej papriky

1 lyžica solamylu

cibuľa, cesnak

nové korenie, majorán, tymián, 2 klinčeky,2 bobkové listy, solčanka, bylinková soľ

postup: večer namočíme fazuľu a ryžu, na druhý deň ich opláchneme - uvaríme samostatne fazuľu, ryžu trochu posolíme a uvaríme.Ryžu pridame uvarenú k rozmixovanej fazuli, pridáme vajce, solamyl, koreniny, cibuľku a roztlačený cesnak mierne orestujeme a primiešame, posolíme podľa chuti. Naplníme papriky a zo zvyšku tvarujeme guľky. Vložíme do vriacej vody do ktorej sme pridali rajčinové pyré, klinčeky, solčanku a bobkový list. Pomaly varíme asi 35 minút. Jedlo je vhodné aj pre celiatikov. Dobrú chuť

.

Jana reaguje:

6.10.2010 (15:45) X

...určite vyskúšam,vyzerá...že to bude aj výborne chutiť! Vďaka za recept, ešte pridajte nejaký zdravý.....

16.3.2010 (18:01)  Odpovedať   #   X

Mária Králiková  E-mail

recept: Šalát z kyslej kapusty

3 hrste vytlačenej kapusty nakrájať

1/4 surovej cvikle postrúhať

1 mrkvu postrúhať

1 novú cibuľku pokrájať

1 lyžičku chrenu

1 lyžičku horčice

1 pol. lyžicu olivového oleja

trochu zriedenej kapustovej vody

premiešať, nechať odležať a podávať.

Dobrú chuť

31.12.2009 (19:08)  Odpovedať   #   X

svz

Špenátová ryža

2 šálky varenej ryže natural

korenie biele mleté

1/2 balíka mrazeného špenátu

1 cibuľa

5 strúčikov cesnaku

kari korenie

100g tofu údené (hotový výrobok)

1 polievková lyžica práškového sójového

mlieka

Ryžu natural na noc namočíme. Uvaríme v slanej vode s olejom, dochutíme bylinkovou soľou (fy Marianna). Cibuľu a tri strúčiky cesnaku podusíme na zmesi oleja a vody, pridáme odkvapkaný rozmrazený špenát, podusíme, posolíme, pridáme trochu sójového mlieka, nastrúhané údené tofu, mleté biele korenie, kari korenie, prelisované 2 strúčiky cesnaku a jemne zmiešame s uvarenou ryžou natural.

lenka reaguje E-mail :

13.9.2010 (14:15) X

ja som skôr za čisto vitariánsku stravu

 

Kniha od  BlueBoard.cz

 

Škola verejného zdravia
Chalupkova 24
903 01  Senec

www.skolaverejnehozdravia.sk

www.svz.szm.sk

e-mail: info@skolaverejnehozdravia.sk

svz@szm.sk


Tel. č.: 02/4592 4319 (v pondelok a v stredu v čase 20:00-21:00 hod. okrem sviatkov a termínov kurzov).

Počas kurzov môžete zavolať na tel.číslo 0917 213 627
(v pondelok a v stredu 20:30-21:30 hod.)

 

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.